WhatsApp en Netflix, twee applicaties die dagelijks door miljoenen mensen wereldwijd worden gebruikt en hoogstwaarschijnlijk ook door jou. Maar wie staat er aan het hoofd van deze bedrijven en wat is hun visie op de toekomst? Kom het te weten in deze blogpost!
TED-talks offline en online
Voor het schrijven van deze blogpost bekeek ik twee TED-presentaties, de ene genaamd "The future of digital communication and privacy" en de andere "How Netflix changed entertainment - and where it's headed".
N.B.: Omwille van de huidige coronacrisis vond de eerste presentatie online plaats via webcam.
The future of digital communication and privacy
"We zullen digitaal moeten communiceren"
In de eerste TED-talk komt Will Cathcart, het hoofd van WhatsApp aan het woord. "We leven in een tijdperk waarin we digitaal zullen moeten communiceren", zegt hij. Dit brengt met zich mee dat we ons zorgen zullen moeten maken over hackers en criminelen of zelfs overheden die nagaan waarmee jij je allemaal bezig houdt. De vraag is nu hoe we dit kunnen vermijden.
--> Sta jij hier soms bij stil? Laat me zeker jullie meningen of wat jij hiertegen doet weten in de reacties hieronder.
End-to-end versleuteling
WhatsApp staat bekend om end-to-end versleuteling, maar wat is dit nu eigenlijk? Beeld je in dat al de berichten die je verzendt codes zijn en dat deze codes enkel omgezet kunnen worden naar tekst wanneer de persoon waarmee jij chat over de juiste sleutel beschikt.
Dit zorgt ervoor dat enkel deze persoon jullie conversatie kan lezen, zelfs WhatsApp kan jullie berichten op die manier niet lezen. Moest je nog vragen hebben over de exacte werking van deze technologie, dan legt dit filmpje alles nog eens duidelijk uit.
Voordelen in tijden van Covid-19...
In Noord-Italië gebruikten dokters WhatsApp om in contact te blijven met hun patiënten in tijden van Covid-19. Op die manier werd er heel wat onnodig contact vermeden en werd de kans op besmetting kleiner. Niet enkel op medisch vlak, maar ook gewoon jij en ik maakten veel meer gebruik van gratis online communicatiekanalen, omdat fysiek contact gewoonweg niet mogelijk was. Ongeveer twintig jaar geleden zou dit een heel ander scenario zijn geweest.
... en nadelen
Wat nu met mensen die misbruik maken van deze technologie om al je berichten te beveiligen? Jammer genoeg is het uitbuiten van kinderen daar eentje van. WhatsApp doet er alles aan om dit tegen te gaan, ook al kunnen ze specifieke conversaties tussen bepaalde personen niet meelezen. Ze gebruiken hiervoor een technologie die foto's matcht, namelijk PhotoDNA en zo kunnen ze de mensen die deze beelden verspreiden achterhalen. Bovendien kan je berichten in WhatsApp niet naar meer dan vijf personen tegelijk doorsturen.
How Netflix changed entertainment - and where it's headed
Van wiskundeleraar tot medeoprichter van Netflix
Wat ooit begon als een platform waarop andere mensen films en series konden streamen, is uitgegroeid tot de grootste online streamingdienst die nu ook zelf content creëert. Ze konden zich onderscheiden van gewone televisiekanalen omdat je op hun website alle afleveringen van een serie tegelijk kon bekijken. Reed Hastings, oud-wiskundeleraar én een van de medeoprichters van Netflix, vertelt in deze TED-talk meer over het ontstaan en de toekomstplannen van het bedrijf.
Gepersonaliseerde content
Iets wat kenmerkend is voor Netflix is het aanbieden van gepersonaliseerde content. Hun uiterst geheim algoritme is hetgeen wat daarvoor zorgt. Wil je graag meer leren over dat algoritme? Bekijk dan zeker dit kort filmpje.
Reed zijn kijk op onderwijs
Reed staat ook aan het hoofd van KIPP charter schools, een Amerikaanse non-profit organisatie die ervoor wilt zorgen dat kinderen hun eigen toekomst kunnen bouwen. Volgens hem bestaat er geen 'juist' systeem van onderwijzen. Het 'juiste' onderwijs hangt af van de noden van het kind.
This whole idea of 30 kids in fifth grade, all learning the same thing at the same time is clearly an industrial throwback.
Comentários